Genel
3 min read
92

Tenis Sakatlıkları Nelerdir?

Temmuz 10, 2024
0
Tenis Sakatlıkları Nelerdir?

Tenis sporu vücut gücüne oldukça ihtiyaç duyan ve vücudun birçok yerini çalıştıran komplike bir spordur. Bu sporun bu kadar komplike olması tabii ki beraberinde de tenis sakatlıklarını getiriyor. Tenisçi dirseği gibi halk arasında literatüre giren hastalıkları beraber inceleyelim.

Tenisçi Dirseği Nedir?

Tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmında hissedilen ağrı ve hassasiyet ile karakterizedir. Özellikle dirseğin dışından bileğe kadar uzanan yanma ve ağrı hissedilebilir. Bu durum, tenisçilerde sıkça görüldüğü için bu ismi almıştır ancak herkesi etkileyebilir. Tenisçi dirseği, ön kolun dirsekteki dış kas kirişlerinde oluşan zedelenmeden kaynaklanır. El bileğini zorlayan hareketler tekrarlandıkça, rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimali artar. Yani dirsekte kronik ağrıların yaşanmasına neden olan tenisçi dirseği, el bileğindeki kötü kullanımla yakından ilgilidir. Zamanla tokalaşma, kapı kolunu çevirme ve kavanoz kapağı açma gibi basit işlerde bile ağrı dayanılmaz bir hal alabilir. Tenisçi dirseği belirtileri arasında dirsek dışında ve ön kolda ağrı yer alır.

Tenisçi dirseği kişinin vuruş tekniğiyle alakalı da olabilir. Yani sporcunun özellikle forehand tutuşunda bir sorun bulunuyorsa bu tenişçi dirseği ağrısına neden olabilir.

Diğer tenis sporu hastalıkları şunlardır;

  1. Kabarcıklar: Uzun süre tenis oynayan kişilerde, sıkı raket tutmaktan dolayı ellerinde içi sıvı dolu kabarcıklar oluşabilir. Ayaklarda da ayakkabı kaynaklı kabarcıklar görülebilir.
  2. Gerilme Kırıkları: Sert bir yüzeyde aşırı antrenman veya ısınma sonucu meydana gelen gerilme kırıkları, ağır hasarlara yol açabilir.
  3. Gecikmiş Başlangıçlı Kas Ağrıları: Yoğun antrenmandan 24 saat sonra ortaya çıkan kas ağrılarıdır.
  4. Plantar Fasiit: Topuk bölgesinde görülen ağrıların nedeni genellikle Plantar Fasiit’tir. Sabah ilk adımlarda şiddetli ağrılar hissedilir.
  5. Rotator Manşet Yırtığı: Omuzlarda bulunan eklemleri hareket ettiren kas ve tendon grubuna denir. Kaza veya darbe sonucu oluşabilir.
  6. Kondromalazi: Diz kapağındaki kıkırdağın yapısında bozulma veya yumuşama durumudur. Aşırı antrenman ve diz dengesizliği risk faktörleri arasındadır.
  7. Omuz Ayırımı: Köprücük kemiği bölgesindeki kaslarda gerilme ve yırtılma sonucu meydana gelir.
  8. Hamstring Çekmesi: Arka adele çekmesi olarak bilinir ve ani hareketlerde ortaya çıkar.
  9. Aşil Tendonu Rüptürü: Alt bacakta ani yanma veya bıçak batma hissiyle kendini gösterir. Riskli bir yaralanmadır.
  10. Kas Burkulması: En sık yaşanan tenis sakatlıklarından biridir.

Tenisçiler ayrıca ayak baş parmaklarının yanlarında su toplamaları da görebilir. Bu durum yüksek basınçlı yere basmalar sonucunda kortta sürekli hareket halinde olmaktan kaynaklanır. Ayaklar için spor sonrasında yumuşatıcı kremler sürülebilir.

About Author
Coach
View All Articles
Check latest article from this author !
Tenis Nasıl Oynanır?

Tenis Nasıl Oynanır?

Mayıs 15, 2024
Çocuklar Tenise Kaç Yaşında Başlamalı?
Tenis Oynamayı Kaç Derste Öğrenebilirim?
Wimbledon 2024 Biletleri

Wimbledon 2024 Biletleri

Haziran 6, 2024

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Posts